U bent hier

.
.

Boardroom Debatteren

03
Debattrainingsprogramma voor vergaderingen
Boardroom Debatteren

Het Bootcamp Debatteren is een intens trainingprogramma van 7 dagdelen. Deze training is speciaal ontwikkeld voor mensen die krachtiger will overkomen in vergaderingen, mediaoptredens en op congressen. De trainingen worden afgesloten met twee debattoernooien, omdat onze ervaring leert dat men van een debattoernooi tien maal meer leert dan van een debattraining.

 

Omschrijving Debattraining

Vele mensen hebben moeite met het bepalen van de juiste argumenten voor een discussie, debat of vergadering. Sommige argumenten zijn waar maar niet handig. Om te bepalen wat goede en handige argumenten zijn voor een discussie of vergadering hebben we een Standaard Geschilpunten-argumentatieschema die er voor zorgt dat u in iedere vergadering de scherpste bent.
Ook als u weinig van het onderwerp of het voorstel weet kunt u heel snel de vinger op de zere (zwakke) plek leggen. Ook spoort u in enkele momenten de hiaten op in het voorstel.

We leren u de argumentatie-opbouw van de ander snel te analyseren en hoe u hierop handig kunt reageren. Wanneer u deze argumentatie structuur onder de knie hebt bent u in iedere vergadering de scherpste. Ook leren we u hoe u de argumentatiestructuur kunt gebruiken wanneer u zelf een (beleids)voorstel wilt doen.
Met deze structuur zorgt u ervoor dat uw voorstel compleet is en dat de noodzaak en urgentie boven iedere twijfel verheven is. Ook leren we te reageren op aanvallen op uw voorstel.

Deze vorm van debatteren en argumenteren vereist wel intensieve training en oefening voordat u ermee kunt werken. Op de Leidse Universiteit en de Universiteit Twente wordt Beleidsdebatteren onderwezen als 240 uurs vak.

'Het gaat niet om het aantal argumenten, maar om de kracht ervan' – Cicero

 

Masterclass Speechen als Obama

Speechen is een kunst, en een zaal inspirerend en motiverend toespreken waarmee u applaus opwekt helemaal. De oude Grieken ontwikkelden en bekwaamden zich in deze kunst en Prof. Dr. Max Atkinson bewees wetenschappelijk dat het werkt. Of u nu kijkt naar de speeches van Churchill, King, Kennedy of Obama, ze gebruiken allemaal dezelfde technieken.

Tijdens deze training leert u hoe deze speech- en applaustechnieken in elkaar steken en leert u ze tijdens de training zelf gebruiken. Daarnaast trainen we u in technieken van de klassieke retorica, non-verbale communicatie en de geheimen van charisma. Ook ontdekt u dat de vorm waarin u de inhoud presenteert bepaald of deze overtuigend en inspirerend is of niet.

We trainen in groepen van maximaal 12 deelnemers waardoor we veel persoonlijke aandacht en feedback kunnen geven gegeven en waardoor de deelnemers echt voor publiek spreken.

 

Trainingsprogramma debatvaardigheden

In de training behandelen we theorie en oefenen de deelnemers deze theorie in de praktijk. 
De training is gericht op het helder, overtuigend en effectief debatteren en spreken.

 

Programma:

 

Dagdeel 1 Speechen als Obama; hoe krijg ik applaus?
Dagdeel 2 Effectief en dynamisch argumenteren
Dagdeel 3 Effectief interrumperen en omgaan met lastige vragen
Dagdeel 4 en 5  Deelname aan het Brabants Debattoernooi te Breda
Dagdeel 6 en 7  Deelname aan het NK Beleidsdebatteren te Eindhoven

 

 

Onderwerpen:

 • Wat is debatteren en wat is het verschil tussen een debat en een discussie?
 • Het snel kunnen vinden en ordenen van argumenten, voor én tegen;
 • Het snel kunnen onderscheiden van relevante en niet relevante argumenten en aanvallen;
 • Het snel en effectief kunnen reageren op aanvallen;
 • Reageren in tweede termijn;
 • Lijn vasthouden en het eigen standpunt overeind kunnen houden;
 • Omgaan met interrupties;
 • Korter, duidelijker en aantrekkelijker formuleren;
 • Het structureren van het betoog;
 • Het overtuigen van andere partijen.
   

 

Cursusvorm:

 • Instructie over het Oxforddebat als oefenvorm;
 • Korte handreiking in theorievorm;
 • Oxforddebatten met veel ruimte voor oefening en individuele feedback;
 • Terugkoppeling naar de normale vergader- en overlegpraktijk;
 • Instructie van de standaard geschilpunten uit het beleidsdebat als nuttige structuur voor het effectief voeren van een debat en het snel lezen van beleidsstukken;
 • Het toepassen van de standaard geschilpunten op een beleidstekst en in het debat.
   

 

Leerdoelen:

 • Een gestructureerd, overtuigend en onderbouwd betoog over een beleidsvisie kunnen houden in drie minuten;
 • Samenvatten en analyseren van een betoog en weerleggen in één minuut. Handvatten kunnen toepassen voor snelle analyse van beleidsstukken;
 • Korter, duidelijker en aantrekkelijker formuleren;
 • Adequaat reageren is te leren!
   

Hierbij gaat het om de kunst inhoudelijk sterke bijdragen nauwkeurig, to the point, snel, maar ook aantrekkelijk en pakkend te kunnen formuleren. Deze training wordt aangeboden aan deelnemers die hun debatvaardigheden willen verbeteren.

Om de training en de persoonlijke feedback goed tot zijn recht te laten komen, is het raadzaam om maximaal acht deelnemers per training in te delen. De feedback zal per persoon op een constructieve en positieve manier worden gegeven, zodat elke deelnemer zich in het volgende debat optimaal kan verbeteren.

.
.